A karrier útjába áll a mesterséges intelligencia?

A mindennaposan használt eszközök már egy ideje használják a mesterséges intelligencia funkciót, hiszen nem kell messze menni, az autók tolatórendszere, az okostelefonokban lévő asszisztensek, valamint az okoskamerák is implementálták már ezt a technológiát. De vajon félni kell tőle, vagy örülni kell neki?

A karrier útjába áll a mesterséges intelligencia?

A robotok soha nem fáradnak el

A fejlesztés nyilván hatásos, hiszen az egyik leglátványosabb ugrás a mobiltelefonok esetében látható. Tizenöt éve még csak arra voltak jók, hogy hívást és SMS-t intézzünk vele, ha játék is volt rajta, az már extrának számított. Ma már szinte kész funkcióhalmazt tartalmaznak, aminek megvan a maga előnye, de a hátránya is. Az egyik legnagyobb szoftvercég alapítója szerint óvatosan kell kezelnünk a mesterséges intelligenciát, de még mindig sokkal több előnyünk származik belőle, mint hátrányunk.

A mesterséges intelligencia térhódításának köszönhetően egyre kevesebb emberi tényező szükséges, hiszen az egyszerűbb munkafolyamatok már gépekkel is elvégezhetők. Ráadásul a robotok folyamatosan fejlődnek, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgozhatnak, és hosszú távon sokkal kevesebbe kerülnek. Ezért a következő évtizedekben mindenképpen jelentős változások várhatóak az eddig megszokott trendekhez képest. Biztosan lesznek olyan munkakörök, amik meg fognak szűnni, és az emberek helyét robotok veszik majd át. Ennek lesznek jó hatásai is, főleg a veszélyes területen dolgozó emberek fognak ennek a legjobban örülni. Így nem kell minden nap vásárra vinniük az életüket, foglalkozhatnak valami mással, ami kevésbé veszélyes rájuk nézve, valamint ennek következtében sikeres karrier elé nézhetnek.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a filmekhez hasonlóan a gépek átveszik a Föld feletti hatalmat és leigázzák a teljes lakosságot. Azonban az emberi tényező valamilyen formában mindig is jelen lesz a mesterséges intelligenciát használó eszközökben, ráadásul a gépek csak olyan feladatokat képesek végrehajtani, amiket a programozók beállítanak nekik. Egy ideig még biztosan nem veszélyeztetik az emberek karrierjét, de nem árt folyamatosan figyelni ezt az iparágat.


Kaleidoszkóp, Sikeres karrier
Dátum: 2019-04-12
Programozás könyv
PR kategóriák