A mozifilmek letöltése legális?

A régi időkben ismert videótékák mára már ismeretlen fogalmak. A videótéka olyasmi hely volt, mint egy könyvtár. Tele volt filmekkel, VHS kazetták, CD-k és az utóbbi időben DVD-k sorakoztak a polcokon, amiket ki lehetett kölcsönözni, majd miután megnézte az ember, vissza kellett vinnie. Mára ezek a csodálatos filmgyűjtő helyek megszűntek, helyeüket a torrent oldalak vették át.

A mozifilmek letöltése legális?

A magyar szabályok szerint nem minden esetben bűncselekmény

Ma már nagyon divatos dolog a mozifilmek esetén, hogy az otthon kényelmében nézik meg az emberek ingyen, nem fizetnek érte. Megvárják, amíg felkerül a megnézni kívánt film valamelyik torrent oldalra, és letöltik. A magyar szabályok szerint ez egészen addig legális, amíg nem jövedelemszerzés a cél. Hiszen ha valaki csak saját maga szórakoztatására tölti le a filmet és nézi meg, akkor azzal nem követ el jogsértést. Ellenkező esetben kettő, három, de akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak a jelentős vagyoni kárt okozó felhasználók.

Egy mozijegy két fő számára akár 5-6.000 Forint is lehet, de az eredeti DVD megvásárlása is nagyjából ilyen áron mozog. Az ingyenes letöltésért nem kell fizetni, ezért nem is meglepő, hogy sokan választják ezt a lehetőséget. Azonban nem kell sajnálni a mozikat, hiszen rengeteg bevételük van az eladott jegyekből és a filmek alatt elfogyasztott ételekből és italokból. Az igazi kár inkább a készítőket éri, hiszen a befektetett munka nincs megfelelően honorálva. A nézőknek támogatni kellene a filmkészítőket és a színészeket, hogy erőt adjanak nekik a folytatáshoz. A filmes bevételek egyben elismerést is jelentenek a szakmában dolgozóknak, és az illegális piac ezt az elismerést csorbítja.

Sok országban nagyon komolyan veszik a szerzői jog védelmét, és az illegális letöltőket elég komolyan büntetik. Szerencsére egyre több olyan platform jelenik meg, ahol csekély havidíjért cserébe korlátlan filmet (Netflix) és korlátlan zenét (Spotify) lehet fogyasztani legálisan. Ezek a megoldások futótűzként terjednek az online felhasználók között, és valószínűleg leváltják majd a hagyományos értelemben vett tévéket.


Tippek, Mozifilmek
Dátum: 2019-04-03
Programozás könyv
PR kategóriák