Az online szolgáltatások biztonságosak?

Az emberek többsége bele sem gondol, hogy mekkora veszélybe keveredhet, ha a számítástechnikai eszközét az internethez csatlakoztatja. Legyen az mobil, tablet vagy laptop, nem számít. Nagyon sok weboldal kémprogramokat telepít az eszközökre, és a felhasználók legfontosabb adatait továbbküldi ki tudja, melyik földrészre.

Az online szolgáltatások biztonságosak?

Vírusirtó kell az online szolgáltatások mellé

Olyan vírusirtó kell, amely valós időben védi a felhasználókat az online szolgáltatások igénybevételekor. Fontos, hogy nem lehet senkiben teljesen megbízni, hiszen az online világban semmi nincs ingyen. Ami látszólag ingyenes, az csak megtévesztés, ezekben az esetekben a felhasználói adatokkal kell fizetni.

A GDATA cég egy új, mesterséges intelligencián alapuló vírusirtót fejlesztett ki, amely felismeri azokat a rosszindulatú kódokat, amelyeket a bűnözők különböző álcázási módszerekkel újracsomagoltak. A legnagyobb csalók évekig is fejlesztik a rosszindulatú kódokat, mire bevetik őket. Mindent megtesznek azért, hogy a biztonsági rendszereket becsapják, és ez sajnos nagyon sok esetben sikerül is nekik. Az online szolgáltatásoknál az emberek többsége nem is figyeli, mit fogad el, mik a felhasználási feltételei az adott weboldalnak vagy applikációnak. A legtöbb esetben innen ered a probléma, ugyanis ha sunyi módon egy harmadik félnek küldik az adatokat, akkor lehet, hogy soha nem derül ki a gyanútlan felhasználók körében.

Ma már majdnem minden vírusvédelem fontos alkotórésze a magatartás-alapú vírusvédelem. Ez úgy működik, hogy a gépre letöltött kódok szimulált viselkedése alapján felismeri az új kártevőket. A GDATA új vírusirtója egy neurális hálózatot használ, és ez elemzi a gyanúsnak tűnő kódokat több mint 150 jellemző alapján. A kapott eredményeket eltárolják, és az új vizsgálatok során ismét felhasználják azokat. Ez a technológia lehetővé teszi olyan kártevők felismerését is, amelyek korábban átjutottak a vírusvédelmen. A gépi tanulási modelleknek köszönhetően az adatokon mélyebb elemzések is elvégezhetőek, így igazából nem lehet egy korábbi ismert kártevőt újracsomagolni, vagy elrejteni olyan online alkalmazásokban, amiket sokan használnak.


Kaleidoszkóp, Online szolgáltatások
Dátum: 2019-02-18
Programozás könyv
PR kategóriák