Kutatás-fejlesztés, vagy innováció?

A gazdasági szférában is gyakran előfordul hogy az innováció és a kutatás fejlesztés fogalmakkal nincsenek pontosan tisztában az érintettek és a vállalkozás nem tudja teljeskörűen kihasználni a gazdasági környezet, a szabályozás, az igénybe vehető támogatások nyújtotta lehetőségeket.

Kutatás-fejlesztés, vagy innováció?

Fontos támpont, hogy Magyarországon elsősorban nem az innovációs, hanem a kutatás-fejlesztés tevékenységekhez vehetőek elsősorban igénybe kedvezmények, adókedvezmények, támogatások.

Az innováció egy szélesebb fogalom, vállalkozás esetében a kínálat új termékekkel vagy szolgáltatásokkal történő bővítését, valamint az iparszerű hasznosításukhoz és a piacra vitelükhöz szükséges intézkedések összességét takarja, nem feltétlenül igényel kutatás-fejlesztés tevékenységet sem. Tulajdonképpen innováció egy új gyártástechnológia bevezetése, egy új nagyobb teljesítményű gyártóberendezés beszerzése is, amely komoly előkészítést ugyan igényelhet, de kutatás, kísérletezés itt nem zajlik.

A vállalati kutatás tevékenység, kutatás-fejlesztés eredménye azonban már jelentős újdonságtartalommal bír és általában a műszaki-technikai bizonytalanságok miatt kísérletezéssel lehet  csak megvalósítani.

A kutatás-fejlesztés esetében jogszerűen igénybe vehető támogatások miatt, fontos hogy a vállalkozás pontosan tudja definiálni és később alátámasztani k+f tevékenységét a hatályos jogszabályi feltételeknek megfelelően.

A magyar jogi környezetben az tekinthető kutatás-fejlesztésnek, aminek az eredményeképpen bizonyítható újdonság jön létre, megvalósítása egyedi ötleten alapul, az eredménye nem kézenfekvő és megvalósítása minden esetben módszeres és dokumentált kísérletezést igényel.

Bővebb info: glosz.eu, glosz@glosz.eu


Kaleidoszkóp, kutatás-fejlesztés, innováció
Dátum: 2019-07-01
Programozás könyv
PR kategóriák