Laboratóriumi elemzések a szervezetünkről

A különféle laboratóriumi vizsgálatok nemcsak a betegségek kiszűréséhez, hanem a már kialakult betegségek állapotváltozásainak elemzéséhez, a gyógyítási folyamat hatékonyságának ellenőrzéséhez is szükségesek.

Laboratóriumi elemzések a szervezetünkről

Műszerekkel, segédanyagokkal

Egy laborvizsgálat lényege, hogy a különböző testnedvek - vér, vizelet nyál, stb. - összetételét, mennyiségét, a bennük előforduló biológiai-kémiai anyagok jellemzőit meghatározza. A páciensektől levett minták laboratóriumokba kerülnek, ahol a szakemberek különféle műszerekkel, eljárásokkal, segédanyagokkal elemzik őket, és megállapítják a szükséges paramétereket.

A májfunkciótól a hormonszintek méréséig

Sokféle vizsgálat van. A hematológiai vizsgálatok a vérképző rendszer és a nyirokszervek összetételét, sejtjeit, és a véralvadási problémákat figyelik. A biokémiai vizsgálatok körébe a májfunkció, vesefunkció, az anyagcsere paraméterek, a csontok, szív, tüdő, stb. állapotának feltérképezése tartozik. A tumormarker vizsgálatok a képalkotó diagnosztika mellé társulva a daganatos betegségekről adnak információkat. Az allergiavizsgálatok a légúti és ételallergiát és a rovarcsípések iránti érzékenységet elemzik. A hormonvizsgálatokkal a hormont termelő szervek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, here, petefészek, mellékvese) állapota, a hormonok mennyiségének alakulása követhető. Külön szakterületet képeznek az immunológiai (immunhiányok, autoimmun betegségek), a genetikai és a mikrobiológiai vizsgálatok, utóbbi esetében a vírusok, baktériumok, gombák, fertőzések kimutatása a cél. A genetikai vizsgálatokat csak egyszer kell elvégezni, hiszen a szüleinktől kapott örökítőanyag nem változik meg életünk során.


Tippek, Laborvizsgálat
Dátum: 2020-01-24
Programozás könyv
PR kategóriák