Miért nehéz a programozás kezdőknek?

A programozás egy igen népszerű szakma. Aki szert tesz a magabiztos programozás tudásra, biztosan nem marad állás nélkül. Sokan azonban, akik belevágnak a tanulásba, előbb vagy utóbb feladják, mert túl nehéznek érzik a tananyagot.

Miért nehéz a programozás kezdőknek?

A programozást meg kell érteni

Az első és egyik legfontosabb lépés a programozói gondolkodásmód megértése és elsajátítása. Ez még a legszorgalmasabb diákoknak sem megy egyik napról a másikra. Idő, türelem és sok-sok gyakorlás kell hozzá, míg a programozás kezdőknek is érthetővé, sőt mi több, szerethetővé válik. Fontos, hogy olyan tanártól kérjenek segítséget, aki kellő alapossággal magyarázza el a főbb témaköröket és már az elejétől fogva gyakorlatiorientáltan oktatja őket. A programozást folyamatosan nehezedő, egymásra épülő, kreatív példákon keresztül lehet a legjobban megérteni, ezért nem árt, ha a tanulók rendelkeznek egy jó példatárral, ami lehetőséget ad számukra a napi szintű feladatmegoldásra.

A képességeket fejleszteni kell

A programozás egy olyan szakma, ami a problémamegoldáson és a kreativitáson alapszik. A programozás kezdőknek sok esetben azért okoz nehézséget, mert ezeket a képességeiket korábban még nem használták olyan mértékben, mint ahogy a programozáshoz szükségük van rá. Vannak, akik fogékonyabbak a problémák megoldására és könnyebben ülnek le ötletelni, de szerencsére ezeket a képességeket bárki ki tudja fejleszteni magában. A problémamegoldó képességük akkor fejlődik a legjobban, hogy különböző nehézségű, olykor-olykor becsapós példákkal kerülnek szembe. Ugyanúgy a kreativitásuk is akkor erősödik, ha ötletes példákat oldanak meg és más-más feladattípusokat is gyakorolnak. Például keresztrejtvényeket oldanak meg, illetve elméleti és gyakorlati kérdéseket válaszolnak meg.


Tippek, Programozás kezdőknek
Dátum: 2021-01-25
Programozás könyv
PR kategóriák